Pas op! Oplichters actief

Het onderwerp is inmiddels al in verschillende tv programma’s besproken: malafide bedrijven binnen verschillende branches, waaronder de elektra branche, die torenhoge rekeningen uitschrijven voor een paar minuten werk. Veel mensen en ook andere elektrotechnische bedrijven zijn hier de dupe van.

Hieronder geven wij 10 tips hoe u een betrouwbare elektricien kunt vinden en wat u moet doen als u een onredelijke hoge factuur krijgt en als u opgelicht bent.

oplichters actief

10 tips bij het zoeken naar een betrouwbaar bedrijf

  1. Vraag uw familie, vrienden en kennissen
  2. Check of het adres vermeld is op de website
  3. Bekijk de KvK-gegevens
  4. Bedrijfsfoto’s op de website?
  5. Let op lage “vanaf prijzen”
  6. Maak vooraf duidelijke afspraken
  7. Vraag om een factuur
  8. Zet nooit zomaar een handtekening
  9. Bent u verzekerd?
  10. Zoek naar reviews en klachten

1. Vraag uw familie, vrienden en kennissen

Wie kunt u meer vertrouwen dan uw familie, vrienden en kennissen. Vraag hen of zij goede ervaringen hebben met een elektricien in de buurt.

2. Check of het adres vermeld is op de website

Staat er geen adres op de website vermeld? Dan gaat het waarschijnlijk om een onbetrouwbaar bedrijf.

3. Bekijk de KvK-gegevens

Zoek het bedrijf op in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dit kunt u doen met de bedrijfsnaam en het adres van het bedrijf. Check of de gegevens kloppen en zo niet, dan gaat het mogelijk om een onbetrouwbaar bedrijf. Alle ingeschreven bedrijven zijn niet per definitie betrouwbaar, dus let daar wel op.

4. Bedrijfsfoto’s op de website?

Staan er mooie foto’s van bedrijfswagens, medewerkers met bedrijfskleding en foto’s van werkzaamheden op de website? Dan gaat het vaak om een betrouwbaar bedrijf.

5. Let op lage “vanaf prijzen”

€35 klinkt aantrekkelijk, maar hier komen logischerwijs altijd nog extra kosten bij. Vraag altijd waar de kosten uit opgebouwd zijn.

6. Maak vooraf duidelijke afspraken

Maak afspraken over de werkzaamheden en de kosten en laat dit opnemen in een offerte. Omdat de totale kosten vaak niet vooraf vaststaan, kunt u het bedrijf vragen hoe de kosten precies worden berekend.

7. Vraag om een factuur

Vraag altijd om een factuur waar de bedrijfsnaam en de kosten opstaan, zodat u dit rustig kunt doornemen en eventueel bezwaar kunt maken.

8. Zet nooit zomaar een handtekening

Lees alles goed door voordat u iets tekent. Schakel geen bedrijf in die wil dat u eerst een formulier ondertekent voordat ze beginnen met de werkzaamheden.

9. Bent u verzekerd?

Heeft u schade dat vergoed wordt door een inboedel- of opstalverzekering, dan kan de verzekering u helpen bij het vinden van een betrouwbaar bedrijf of zelf iemand laten komen die de schade herstelt.

10. Zoek naar reviews en klachten

U kunt de Google reviews bekijken, maar let op dat er ook neppe reviews tussen kunnen staan. Hoe meer reviews hoe betrouwbaarder de gemiddelde score. Ook kunt u kijken op sites zoals www.klacht.nlwww.klachtenkompas.nl of www.trustpilot.nl.

LET OP: maak gebruik van de verschillende tips om een weloverwogen keuze te maken.

Wat moet ik doen bij onverwachte hoge kosten?

  • Als u een afspraak heeft gemaakt over de prijs, dan mag het bedrijf deze niet zomaar wijzigen.
  • Heeft u een richtprijs gekregen, dan mag het bedrag 10% hoger dan deze richtprijs zijn. Ook moet u hierover gewaarschuwd worden door het bedrijf.
  • Heeft het bedrijf u verteld hoe ze de totale kosten berekenen, en blijken de kosten onredelijk, dan hoeft u dit niet zomaar te betalen. U bent dan misleid.
  • Heeft u geen afspraak gemaakt over de kosten, dan moet u het bedrijf een redelijke prijs betalen.

Opgelicht door bedrijf?

Als u een onverwacht hoge rekening heeft betaald aan een elektrotechnisch bedrijf is dit officieel geen “oplichting” en kunt u hier geen aangifte voor doen. U kunt wel een melding doen bij de ACM van het onbetrouwbare bedrijf. Wilt u uw geld terug. Het enige dat u dan kunt doen is naar de rechter stappen.

Naar de rechter

U kunt met behulp van een rechtsbijstandsverzekering of het Juridisch Loket het bedrijf proberen te beschuldigen van “oneerlijke handelspraktijken” en daarmee het teveel betaalde bedrag terugkrijgen. Dit gaat via de rechter en dit kost geld en energie.

december 6, 2022
« Terug naar pagina overzicht