Rookmelder plaatsen

Vanaf juli 2022 zijn rookmelders in woningen en andere panden verplicht, ook in bestaande bouw.  Wilt u een rookmelder plaatsen? Wij helpen particulieren, organisaties en bedrijven met de installatie voor rookmelders in Apeldoorn en omgeving. Lees hieronder alles wat u moet weten over rookmelders plaatsen, de rookmelder plicht, rookmelders koppelen en meer of bel direct 085 - 106 15 83.

rookmelder plaatsen

Wij plaatsen niet alleen rookmelders, maar ook hittemelders, koolmonoxidemelders en multisensormelders.

Over ons

Precies Techniek:

  • werkt alleen met de beste rook- en koolmonoxidemelders van o.a. Ei Electronics, Nest, Honeywell en Hager;
  • doet ook het onderhoud van rook- en koolmonoxidemelders voor u;
  • koppelt de verschillende melders aan elkaar, zodat u het direct weet wanneer er brand is;
  • kan ook slimme melders plaatsen, waardoor u bijvoorbeeld een sms-bericht krijgt bij brand;
  • is op de hoogte van alle wet- en regelgeving;
  • werkt samen met verschillende kennispartners voor een veilige comfortabele en duurzame leefomgeving;
  • door onze samenwerkingen is ons kennis altijd up to date.

Rookmelder plaatsen door elektricien

Een rookmelder plaatsen gaat niet alleen om het ophangen van het systeem. Een rookmelder is een van de dingen die zorgen voor brandveiligheid in uw woning in Apeldoorn. Er zijn verschillende zaken waar op gelet moet worden.

Er moet sowieso aan een aantal eisen worden voldaan. Hierbij verschilt de nieuwbouw van de bestaande bouw. Omdat niet iedereen op de hoogte is van deze eisen en verplichtingen is het verstandig het plaatsen van de rookmelders over te laten aan een elektricien in Apeldoorn. Op die manier bent u er zeker van dat uw woning of uw woningen voldoen aan de verplichtingen en vooral natuurlijk veilig zijn.

Rookmelder verplicht

Voor nieuwbouwwoningen geldt nu al dat er op elke verdieping waar gewoond wordt een rookmelder aanwezig moet zijn. Deze verplichting zal vanaf 1 juli 2022 ook gaan gelden voor bestaande bouw. Alle regels hieromtrent worden vastgesteld in het Bouwbesluit. In het kort houdt het in dat:

  1. er op elke bouwlaag een rookmelder moet hangen;
  2. de verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de eigenaar van het bouwwerk;
  3. de rookmelders elke 10 jaar vervangen moeten worden;
  4. voor nieuwbouw en verbouw van woongebouwen moeten er zogenoemde vrijloopdrangers worden geplaatst bij toegangsdeuren, zodat die bij brand dichtvallen.

Particulier

Als particulier heeft u dus nog wel even om zich voor te bereiden en alles op orde te maken. Wat vooral belangrijk is is om te bedenken dat de nieuwe regelgeving het doel heeft de brandveiligheid te vergroten. Zie het dus niet als louter een verplichting, maar denk na over hoe u uw woning zo veilig mogelijk kunt maken. Onze elektricien kan u hier goed in adviseren.

Woningbouwcorporatie

Als woningbouwcorporatie heeft u de verantwoordelijkheid om de woningen die u beheert te voorzien van rookmelders. Vooral bij gebouwen met meerder woonlagen zijn er veel zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Denk hierbij aan de locatie van rookmelders en de aanwezigheid van voldoende vluchtroutes. Wilt u rookmelders plaatsen en wilt u dit uitbesteden?

Precies Techniek doet een uitgebreide analyse van de bouwtekeningen. Wij zullen vervolgens op basis van uw wensen en de eisen van het project een uitgebreid voorstel doen, om uiteindelijk de installatie te starten.

Schijnveiligheid rookmelder

Er zitten wat ons betreft een aantal haken en ogen aan de nieuwe regels v.w.b. rookmelders. In de bestaande bouw hoeven rookmelders alleen gevoed te worden door een batterij. Daarnaast hoeven de melders niet gekoppeld te worden.

Batterijen moeten vrij vaak vervangen worden. Ten eerste is het niet altijd makkelijk om de batterij te vervangen omdat je de rookmelder, die mogelijk erg hoog hangt, moet losmaken en na het vervangen van de batterij weer goed moet instellen. Bovendien vergeten mensen nog wel eens wat. Wat wij willen benadrukken is dat de aanwezigheid van melders alleen niet altijd genoeg is. Er hoort ook een stuk onderhoud bij, wat veel mensen niet beseffen en waardoor er dus schijnveiligheid ontstaat.

Rookmelders koppelen

Voor bestaande bouw is het koppelen van rookmelder ook niet verplicht. Dit zorgt ons inziens ook voor schijnveiligheid, vooral bij woongebouwen met meerdere verdiepingen. Als de rookmelder op de hoogste verdieping afgaat, kan deze voor de benedenverdieping niet te horen zijn. Dit, terwijl de brand op de hoogste verdieping zeker ook een gevaar vormt voor de andere verdiepingen.

Wij adviseren dus de rookmelders altijd te koppelen. Dit houdt in dat wanneer er een rookmelder in het gebouw afgaat, de andere melders ook afgaan. Hiervoor bestaan allerlei instellingen die u samen met uw installateur kunt bespreken.

Rookmelder koppelen met smart producten

Daarnaast zijn er nog allerlei andere slimme manieren en slimme melders om de brandveiligheid en het gebruiksgemak te vergroten. Zo kunt u bijvoorbeeld met slimme melders instellen dat u een sms’je krijgt wanneer er een rookmelder afgaat. Daarnaast kunt u slimme rookmelders koppelen aan andere smart producten, zodat u al uw apparaten bijvoorbeeld vanaf uw telefoon kunt beheren.

Vragen rookmelder plaatsen?

Heeft u vragen over rookmelders plaatsen, heeft u andere vragen of wilt u direct een afspraak maken voor rookmelders plaatsen? Bel gerust naar onze elektricien in Apeldoorn 085 - 106 15 83 of vul ons contactformulier in. Wij staan u graag te woord.